Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: військовий у суді заявив, що страх ядерної ескалації війни змусив його шпигувати на користь Росії


Підсудний сказав, що шкодує про свій вчинок і, озираючись назад, бачить це як помилку
Підсудний сказав, що шкодує про свій вчинок і, озираючись назад, бачить це як помилку

Німецький військовий офіцер, пов’язаний з ультраправою партією «Альтернатива для Німеччини» (AfD), зізнався в тому, що надав інформацію російській розвідувальній службі.

54-річний чоловік у перший день судового засідання у Вищому регіональному суді Дюссельдорфа заявив, що ним керував страх ядерної ескалації війни в Україні, повідомляє DPA.

Відповідач, який має звання капітана, працював у Федеральному управлінні обладнання, інформаційних технологій та технічної підтримки Бундесверу (BAAINBw). Установа, що базується в Кобленці, відповідає за оснащення Бундесверу, збройних сил Німеччини, обладнанням та зброю, а також розробку, випробування та закупівлю оборонних технологій. Повідомляється, що з травня 2023 року чоловік кілька разів і з власної ініціативи пропонував співпрацю генеральному консульству Росії в Бонні та посольству Росії в Берліні.

За даними прокуратури, підсудний передав інформацію з наміром використовувати її російською розвідкою. Немає жодних ознак того, що він отримував гроші натомість. Приблизно в той же час він зв’язався з AfD і подав заявку на членство. За даними суду, його заявку на членство було схвалено в липні 2023 року.

Підсудний зазначив, що повідомлення «ймовірно в TikTok» спонукало його зв’язатися з російським консульством. Офіцер зізнався, що в той час стежив за проросійським впливовим агентом, пов’язаним з AfD, у TikTok. Однак він не міг пригадати, яким саме це було повідомлення. Він сказав, що його хвилює можливість доставити свою сім'ю в безпечне місце в разі ядерної атаки. Він намагався зв’язатися з російською стороною, щоб вчасно дізнатися, «коли це спрацює».

Підсудний сказав, що шкодує про свій вчинок і, озираючись назад, бачить це як помилку, додавши, що на той момент він був у поганому психічному стані. Будучи капітаном у Бундесвері, 54-річний чоловік відповідав за системи радіоелектронної боротьби, повідомив представник федеральної прокуратури під час зачитування обвинувачення. Його метою було «надати перевагу російським збройним силам на тлі поточної політичної ситуації».

У Німеччині, яка надає військову підтримку Україні, органи безпеки заявили, що активізували зусилля щодо боротьби зі шпигунством російських служб. Федеральна поліція взяла капітана під варту в Кобленці в серпні минулого року. У березні прокуратура висунула йому звинувачення.

Форум

XS
SM
MD
LG