Доступність посилання

ТОП новини
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року
Після евакуації пораненого побратима з передової біля Вовчанська на Харківщині. 12 травня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Пастка в телеграмі: як спецслужби Росії клонують офіційні українські чат-боти

Наприкінці квітня Telegram (як виявилось, нібито випадково) заблокував кілька офіційних українських чат-ботів, серед яких боти ГУР МО, СБУ та Мінцифри, які допомагають у боротьбі з російською агресією. Ця подія актуалізувала питання безпеки передачі інформації через такі боти для громадян України, що залишаються на тимчасово окупованих територіях. Головне управління розвідки України також попередило, що Росія створює клони офіційних ботів зі схожими назвами.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) потестили ці боти й розібралися, що їх відрізняє від справжніх, що треба робити, щоб безпечно передавати інформацію, й чи взагалі потрібен такий канал комунікації з окупацією, як телеграм.

На напрямку Вовчанська «вдалося додати впевненості», але обстріли тривають – Зеленський

Президент Володимир Зеленський прокоментував ситуацію на Харківщині у вечірньому зверненні 16 травня.

За його словами, засідання Ставки верховного головнокомандувача, яке він провів у регіоні, стосувалося бойових дій на Харківщині та потреб підрозділів:

«Зараз завдяки нашим Силам, нашим заходам вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська. Але російські обстріли не припиняються, загрози є. Сьогодні, зокрема, був поранений керівник адміністрації Вовчанська. Наші контрударні дії тривають – тривають і в інших районах у прикордонні Харківщини. І наших результатів у відбитті штурмів, у знищенні окупанта має стати більше».

Зеленський додав, що на Ставці також обговорювали подальші наміри Росії – «до всіх варіантів ми готуємось».

Крім того, як зазначив президент, засідання стосувалося ситуації на Донеччині.

«Сьогодні теж детально проаналізували ситуацію на Донеччині – на відповідних напрямках. Покровський, Краматорський, інші... Там найбільша кількість бойових зіткнень, найбільш жорсткі обставини. Звичайно, цей напрямок не залишаємо без уваги», – сказав він.

Раніше 1 Генеральний штаб повідомив, що найбільша активність російських військ спостерігається на Покровському напрямку. На Харківщині основному бойові дії точаться в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ

Генеральний штаб Збройних сил України ввечері 15 травня повідомив, що на Куп’янському напрямку українські підрозділи «в результаті інтенсивного вогневого впливу противника» здійснили перегрупування «на більш вигідні позиції». Тоді у штабі додали, що бойові дії ще тривають на напрямках Кислівка – Іванівка, Котлярівка – Піщане, Куземівка – Стельмахівка, Ковалівка – Новоєгорівка.

Генштаб: на Харківському напрямку бої точаться в районах Липців та Вовчанська

На Харківському напрямку кількість ворожих атак зросла до десяти. В основному бойові дії точаться в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у зведенні станом на 19.30.

Протягом поточної доби відбулося 87 бойових зіткнень.

«Незважаючи на втрати особового складу та військової техніки, ворог за підтримки авіації намагається тиснути на нашу оборону. Окупанти завдали 32 авіаційних удари із застосуванням 38 КАБів, здійснили 181 артилерійський обстріл», – розповіли військові.

Найгарячішою залишається ситуація на Покровському напрямку – кількість бойових зіткнень зросла до 35, повідомили у штабі.

Також ЗСУ відбили 12 атак російської армії на Курахівському, і по вісім атак на Времівському і Придніпровському напрямках.

Раніше, сьогодні, у Генштабі повідомили, що війська РФ намагаються штурмувати українські позиції в районі міста Вовчанськ. В результаті бойових дій на цьому напрямку російська армія втратила 35 військових вбитими та пораненими і 14 одиниць техніки.

Вранці ЗСУ повідомляли, що українські військові покращили тактичне положення та відтіснили противника в районі північніше Кислівки. На Куп’янському напрямку російські сили за підтримки бронетехніки намагалися атакувати позиції ЗСУ на напрямку Крохмальне – Берестове.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

За оцінкою американського Інституту вивчення війни (ISW), станом на 15 травня сили РФ від початку наступу просунулися не більше ніж на вісім кілометрів від міжнародного кордону на півночі Харківської області.

Немає навичок і можливостей – у НАТО пояснили, чому Росія не здатна на стратегічний прорив

Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, генерал Крістофер Каволі вважає, що російські війська наразі не здатні на великий стратегічний прорив в Україні. Про це він заявив після засідання Ради Україна-НАТО на рівні начальники штабів оборони країн-членів Альянсу, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі.

«Росіяни не мають достатньої кількості (військ), щоб зробити стратегічний прорив. Більше того, вони не мають навичок і можливостей, щоб це зробити, щоб діяти в масштабі, необхідному для використання будь-якого прориву для отримання стратегічної переваги», – сказав Каволі.

Російські війська здатні просуватися на місцевому рівні, зазначив генерал, але не більше. Від початку повномасштабного вторгнення вони покращили логістику, проте якість військ РФ погіршилася, зауважив посадовець НАТО.

«Якщо ви подивитеся на якість військ, у них все ще є велика проблема з тим, щоб підготувати нові війська до кращого рівня, ніж це було спочатку. Тож тепер у них більше військ, але їхня якість нижча, ніж тих, з якими вони почали конфлікт. І це пов’язано з тим, що багато офіцерів, які загинули на початку війни, тепер недоступні для навчання молодших військ. Тож я думаю, що це одна з проблем, яка їх переслідує, і яку вони не вирішили», – зазначив генерал Каволі.

За його словами, з розмов із українськими колегами, можна зробити висновок, що українські військові наразі здатні втримати лінію оборони.

У квітні Каволі, який також є командувачем збройних сил США в Європі, під час виступу в американському Конгресі заявляв, що Росія компенсувала свої важкі втрати у війні проти України, і зробила це швидше, ніж очікувалося.

«Армія зараз фактично більша – на 15 відсотків – ніж була, коли вона вторглася в Україну. За минулий рік Росія збільшила чисельність своїх військ на передовій з 360 тисяч до 470 000», – сказав тоді генерал.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Ввечері 15 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що українські війська частково стабілізували ситуацію на півночі Харківської області.

За оцінкою американського Інституту вивчення війни (ISW), станом на 15 травня сили РФ від початку наступу просунулися не більше ніж на вісім кілометрів від міжнародного кордону на півночі Харківської області.

Українські школи у Варшаві збирали гроші дітям загиблих героїв на «Вишиванка фесті» (відео)

Не вдома, але з Батьківщиною у серці. Пʼять українських шкіл у Варшаві зорганізували в одному із парків столиці «Вишиванка фест». Його проводять вже третій рік поспіль, а учасники – українці, переважно воєнні біженці – учні, вчителі і батьки. Головна ціль фестивалю – зберегти українську ідентичність за кордоном, а також – зібрати гроші для благодійного фонду «Діти героїв», який опікується неповнолітніми, що втратили батьків внаслідок повномасштабного вторгнення. На фестивалі діти демонстрували свої музичні, танцювальні і образотворчі таланти. Продавали власноруч зроблені сувеніри та солодощі. Більшість вишиванок, у які були вбрані учасники фесту, куплені просто у крамниці, але деякі – з теплими сімейними історіями.

В «Укренерго» повідомили про графіки відключень електроенергії на 17 травня

Компанія «Укренерго» повідомила, що 17 травня графіки погодинних відключень для побутових і промислових споживачів будуть діяти по всій Україні з 00:00 до 08:00 і з 19:00 до 24:00.

«Причина обмежень – збільшення споживання електроенергії під час похолодання. Потужностей українських електростанцій недостатньо через наслідки п’яти ракетно-дронових атак, здійснених Росією по українській енергосистемі з 22 березня», – йдеться в повідомленні.

В «Укренерго» зазначили, що обсяг обмежень розподілений рівномірно між всіма регіонами. Енергоживлення об’єктів критичної інфраструктури не обмежують, додали в компанії.

Тим часом, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю виданню «РБК-Україна» заявив, що потепління покращить ситуацію зі споживанням електроенергії в країні, але не відновить пошкоджені потужності українських електростанцій.

За його словами, після очікуваного підвищення температури повітря, ймовірно, вдасться не застосовувати відключень – за умови відсутності російських обстрілів. Водночас влітку з урахуванням планових ремонтів на об’єктах генерації і використання населенням кондиціонерів, дефіцит в енергосистемі знову може стати критичним.

Радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко на брифінгу 16 травня повідомив, що відключення електроенергії в Україні можуть тривати до серпня або вересня.

Водночас він попередив, що зима буде «невідворотньо важкою» і уникнути дефіциту в енергосистемі взимку не вдасться навіть за теплої погоди, зауваживши, що «шансів на відновлення знищеної за два місяці генерації у повному обсязі немає».

Російські війська цієї весни неодноразово атакували об’єкти енергетичної інфраструктури в Україні. Зокрема, вночі і вранці 8 травня, за даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації й передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Після цього через дефіцит електроенергії компанія «Укренерго» запровадила обмеження на енергопостачання для промисловості й бізнесу, але також попередили – не виключені вимкнення побутових споживачів.

Після хвилі масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури Міністерство енергетики України оцінило збитки для енергосистеми в понад мільярд доларів, розповів профільний міністр Герман Галущенко.

Прикордонники з 18 травня перевірятимуть військово-облікові документи на пунктах пропуску

Державна прикордонна служба анонсувала перевірку військово-облікових документів у окремих категорій громадян на пунктах пропуску з 18 травня – про це відомство заявило у четвер.

«Відповідно до норм законодавства у період дії воєнного стану або проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу», – заявляють у відомстві.

У опублікованій інфографіці ДПСУ вказує на те, що набувають чинності зміни до законів про воєнний стан і про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Згідно з ними, з 18 травня стає обов’язковою наявність військово-облікових документів у чоловіків від 18 до 60 років на вимогу прикордонників у прикордонній смузі, контрольованих прикордонних районах і на пунктах пропуску.

Громадяни, які мають право на виїзд за кордон, мають мати при собі документи про звільнення від мобілізації або зняття з військового обліку.

Перевірці військово-облікових документів не підлягають, зокрема:

  • люди з інвалідністю
  • чоловіки, які супроводжують людей із інвалідністю
  • водії, що перевозять вантажі або пасажирів
  • визначені за окремими посадами та державної служби
  • працівники залізниці, а також підприємств морської та авіаційної галузі

Держприкордонслужба радить уточнити свої дані в центрі комплектування перед виїздом за кордон.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Це рішення підтримали 283 народні депутати – переважно із владної партії «Слуга народу» та союзних їй фракцій і груп. Із остаточного варіанту документа зникло положення про умови демобілізації військових. 16 квітня закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Австрія створює фонд з підтримки інвестицій до України – Мінфін країни

Австрія створила фонд на 500 мільйонів євро для підтримки інвестицій в Україну, повідомляє 16 травня австрійське Міністерство фінансів.

«Російська загарбницька війна проти України призводить до важких людських страждань, а також несе з собою величезні проблеми для українського економічного життя», – зауважив міністр фінансів країни Магнус Бруннер.

У Міністерстві зазначили, що підтримка буде здійснюватися через спеціальний ризик-орієнтований механізм. Передбачається, що протягом наступних п’ять років буде виділено 500 мільйонів євро на підтримку компаній та розвиток нового бізнесу в Україні.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що український уряд працює над залученням інвестицій до України з боку американських компаній. Він окреслив шість найбільш перспективних сфер для американських інвестицій в Україні. Це енергетика, оборонна промисловість, аграрний сектор, критична сировина, ІТ, а також будівництво.

Зеленський закликав Польщу спільно протидіяти атакам Росії на газову інфраструктуру на заході України

Президент Володимир Зеленський провів розмову із прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском – про це сторони повідомили 16 травня.

За повідомленням Зеленського, він розповів Туску про поїздку до Харкова та ситуацію на місці, зокрема, потребу України в протиповітряній обороні.

«Одна із цілей РФ зараз – газова інфраструктура на заході України. Успіх Росії там поставить під удар енергетичну безпеку Європи. Ми маємо спільно знайти спосіб, як цьому протидіяти», – заявив президент.

Він також зазначив, що сторони доручили командам «невідкладно» почати роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди між країнами.

Пресслужба Туска також повідомила про розмову, зазначивши, що вона тривала майже годину.

Повідомлення канцелярії уряду Польщі згадує про обговорення ситуації в Харкові.

«У розмові також йшлося про останні події в регіоні та майбутній саміт НАТО», – додає пресслужба.

У ніч проти 27 квітня російські військові завдали «комбінованого удару» по Україні ракетами різних типів, розповів командувач Повітряних сил Микола Олещук. За його словами, сили ППО збили 21 з 34 ракет, які запустила РФ. Тоді міністр енергетики повідомив, що Росія масовано атакувала енергетичні об’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях.

Згодом президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що серед цілей атаки були «саме ті газові об’єкти, від яких залежить, зокрема, безпека постачання в Євросоюз».

США запровадили санкції проти громадян і компаній РФ за допомогу в поставці зброї із КНДР

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США 16 травня запровадило санкції проти двох російських громадян та трьох російських юридичних осіб за сприяння передачі зброї між Росією та Корейською Народно-Демократичною Республікою (КНДР), повідомляє пресслужба відомства.

Такі дії, йдеться у повідомленні, спрямовані на припинення обміну зброєю між КНДР та Росією, включаючи передачу та випробування балістичних ракет з КНДР для використання Росією проти України.

«Сполучені Штати і надалі вживатимуть заходів для притягнення до відповідальності тих, хто намагається сприяти постачанню зброї та інших матеріальних засобів для ведення війни Росією», – заявив заступник міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом та фінансової розвідки Брайан Нельсон.

Під санкції потрапили Рафаель Газарян, Олексій Буднєв, а також фірми Trans Kapital, Rafort і «Технологія».

Олексій Буднєв, за даними США, сприяв поставкам до Росії військового комунікаційного обладнання, яке, ймовірно, походить з КНДР і призначене для підтримки російських військових. Буднєв є єдиним власником російської компанії «Технологія».

Рафаель Анатолійович Газарян включений до санкційного списку за надання матеріальної допомоги, а також товарів чи послуг Ашоту Мкртичеву, проти якого санкції були запроваджені раніше.

Компанії Trans Kapital, Rafort повязані з Рафаелем Газаряном, йдеться у повідомленні.

У січні США, Південна Корея і Японія засудили Північну Корею за торгівлю зброєю з Росією і нові ракетні випробування.

Хоча Росія й КНДР заперечують постачання балістичних ракет для використання Кремлем у війні в Україні, Державний департамент США ідентифікував компанії й осіб, причетних до перевезення балістичних ракет КНДР і повʼязаних із ними вантажів наприкінці листопада 2023 року і запровадив проти них санкції.

Також Державний департамент заявив, що Північна Корея порушує ембарго ООН на постачання зброї, а на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН представник Південної Кореї заявив, що КНДР використовує Україну як полігон, щоб випробовувати свої ракети.

За даними ОГП, останнє зафіксоване використання Росією північнокорейської ракети Hwasong-11 було 27 лютого, а число виявлених правоохоронцями запусків збігається з даними розвідки, згідно з якими Північна Корея передала до РФ близько 50 балістичних ракет.

У квітні група спостерігачів ООН із питань дотримання санкцій проти Північної Кореї підтвердила, що після обстрілу російськими військами Харкова в січні були виявлені уламки північнокорейської балістичної ракети Hwasong-11.

Роботине, Харківщина: чи втримають ЗСУ наступ РФ?

  • Через складність ситуації на Харківщині президент України Володимир Зеленський провів ставку верховного головнокомандувача в Харкові і скасував всі міжнародні візити. Чи була Україна готова до раптового наступу російських військ на Харківщині? Де збудовано українські лінії оборони? І чи захистить Україна Харків – своє друге за величиною місто?
  • Президенти Росії та Китаю ухвалили заяву, в якій кажуть, що лише діалог є шляхом до вирішення «української кризи» – саме так вони називають агресію Росії проти України. Чи Китай нейтральний у війні чи підігрує Росії? А які відносини України з Китаєм?
  • Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо прийшов до тями після операції, але стан його здоров’я після замаху важкий, говорять лікарі. Між тим, нападник діяв як «вовк-одинак», кажуть у МВС Словаччини. Також нападник-письменник раніше був активістом проросійської воєнізованої організації. Речник Кремля, між тим, назвав замах на проросійського Фіцо «трагедією в Європі». Що чекає на Словаччину після цього замаху?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Влада Херсона повідомляє про ще одного пораненого через російський обстріл

Відома кількість постраждалих внаслідок російського обстрілу Херсона 16 травня зросла до двох, повідомила міська військова адміністрація.

«До однієї з херсонських лікарень доправлено чоловіка 1972 р.н. з попереднім діагнозом – мінно-вибухова травма. Наразі він дообстежується», – йдеться в повідомленні.

Міська адміністрація додає, що чоловік зазнав травми внаслідок російського обстрілу Корабельного району Херсона.

Раніше було відомо, що внаслідок цього обстрілу зазнала поранень жінка.

Російські війська щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Генштаб повідомляє про «найбільшу активність» армії Росії на Покровському напрямку протягом доби

Російські війська продовжують наступальні дії, повідомляє Генеральний штаб у зведенні на 16:30 16 травня.

«На даний час доби найбільша активність спостерігається на Покровському напрямку. Українські воїни тримають лінію оборони та жорстко відповідають на дії загарбників», – йдеться в зведенні.

Згідно з ним, російські війська продовжують нарощувати зусилля на цьому напрямку, там зафіксували до 30 бойових зіткнень за день. Російська авіація працювала біля села Уманське в Покровському районі.

Протягом дня командування зафіксувало 79 бойових зіткнень. Зокрема, триває протистояння Сил оборони російському наступу на Харківщині, де було п’ять атак на українські позиції.

«Зокрема, противник намагається штурмувати наші війська в районі міста Вовчанськ. За підтримки авіації атакує в районі населеного пункту Липці. Також ударів ворожої авіації зазнали Веселе та Уди. В результаті бойових дій на цьому напрямку противник втратив 35 окупантів вбитими та пораненими, нашими воїнами знищено 14 одиниць ворожої техніки», – заявляє штаб.

Крім того, бойові зіткнення відбуваються на Куп’янському, Лиманському, Краматорському напрямках – на останньому, зокрема, було 13 спроб РФ прорвати оборону українських військ.

Вісім разів армія Росії намагалася штурмувати позиції на Курахівському напрямку – біля Костянтинівки, Новомихайлівки та Красногорівки. Стільки ж спроб було на Времівському напрямку поблизу Старомайорського, Микільського та Урожайного.

Крім того, російські загарбники шість разів намагалися вибити ЗСУ з Кринок на Херсонщині.

«На інших напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Наші воїни продовжують стримувати ворога по всій лінії фронту та завдавати йому максимальних втрат», – заявляє Генштаб.

Вранці Генштаб повідомляв, що українські військові покращили тактичне положення та відтіснили противника в районі північніше Кислівки. На Куп’янському напрямку російські сили за підтримки бронетехніки намагалися атакувати позиції ЗСУ на напрямку Крохмальне – Берестове .

Також у Генштабі інформували про плани військ РФ максимально вклинитись у глибину міської забудови Вовчанська і там закріпитися.

Генеральний штаб Збройних сил України ввечері 15 травня повідомив, що на Куп’янському напрямку українські підрозділи «в результаті інтенсивного вогневого впливу противника» здійснили перегрупування «на більш вигідні позиції». Тоді у штабі додали, що бойові дії ще тривають на напрямках Кислівка – Іванівка, Котлярівка – Піщане, Куземівка – Стельмахівка, Ковалівка – Новоєгорівка.

Російська армія обстріляла Херсон з лівого берега, поранено жінку – влада

Сьогодні близько 16.00 російські війська з окупованого лівого берега обстріляли житлові квартали Корабельного району Херсона, повідомляє керівник міської військової адміністрації Роман Мрочко.

«Внаслідок цієї ворожої атаки контузію, вибухову та закриту черепно-мозкову травми отримала 54-річна жінка», – йдеться у дописі.

Раніше прокуратура області розповіла, що внаслідок ранкового обстрілу військами РФ одного з населених пунктів Херсонщини одна людина загинула, четверо зазнали поранень.

Вчора війська РФ завдали авіаційного удару по центральному району Херсона. Поранення отримали 19 людей.

Російські війська щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Синєгубов: через удар РФ по Вовчанській громаді 6 поранених, більшість – середньої тяжкості

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов оновив дані про поранених внаслідок удару російських військ по селу Бугаївка у Вовчанській міській громаді.

«Серед травмованих – 6 чоловіків від 28 до 50 років», – написав він.

Синєгубов повідомив про стан постраждалих: 28-річний лікар-інтерн Бугаївської лікарні у важкому стані.

Також 43-річний анестезіолог, двоє водіїв 39 і 50 років, начальник Вовчанської МВА і ще один 48-річний цивільний – у стані середньої тяжкості.

«Усі чоловіки мають вибухові поранення різного ступеню. Госпіталізовані», – додав голова області.

Російська армія вдень 16 травня вдарила по селу Вовчанської громади на Харківщині касетними боєприпасами. Спершу було відомо про п’ятьох поранених, у тому числі – начальника Вовчанської міської військової адміністації.

За даними сайту Вовчанської МВА, її наразі очолює Тамаз Гамбарашвілі.

У ДТЕК повідомили про стабілізаційні відключення світла у чотирьох областях України

У Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях з 16:00 діятимуть стабілізаційні відключення світла, інформує енергетична компанія ДТЕК.

Вони застосовуватимуться згідно з лімітами споживання електроенергії, надані «Укренерго».

«На жаль, ситуація в енергосистемі залишається важкою», – йдеться у дописі.

Зазначено, що перевірити графіки відключень можна у чат-ботах ДТЕК у телеграмі.

Напередодні в «Укренерго» повідомили про запровадження контрольованих аварійних відключень для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України. У компанії попереджали про можливі застосування графіків відключень світла 16 травня.

Член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко зазначав, що відключення електроенергії в Україні можуть тривати до серпня або вересня. Він зауважив, що у цей період «атомна генерація виходитиме з активної фази ремонтів».

Російські війська цієї весни неодноразово атакували об’єкти енергетичної інфраструктури в Україні. Зокрема, вночі і вранці 8 травня, за даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації й передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Після цього через дефіцит електроенергії компанія «Укренерго» запровадила обмеження на енергопостачання для промисловості й бізнесу, але також попередили – не виключені вимкнення побутових споживачів.

Після хвилі масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури Міністерство енергетики України оцінило збитки для енергосистеми в понад мільярд доларів, розповів профільний міністр Герман Галущенко.

Живе у німців, яких депортувала радянська влада. Історія біженки з України (відео)

Анастасія родом з Мелітопольщини, село Плодородне, що нині під російською окупацією. Свого часу воно називалося Райхенфельд, і було засноване німцями. Утім, радянська влада влаштувала селищу жорстоку депортацію. Чоловіків розстріляли, жінок з дітьми видворили до Казахстану, а їхні спустошені будинки заселили іншими людьми. У 2020 році нащадки депортованих німців повернулися в село, щоби дізнатися історію своїх предків. Із нею їх познайомила мама Анастасії – Тетяна, місцева бібліотекарка і працівниця музею. Коли ж у 2022-му почалася повномасштабна війна Росії проти України, саме ці нащадки депортованих прихистили Анастасію у себе в Німеччині. Сама ж Тетяна – під загрозою смерті виїхала з окупації і нині живе у Дніпрі. Їхню хату на Мелітопольщині розстріляли та майже знищили. Але обидві – і дочка, і мама – мріють повернутися додому. Про те, як переплелися історії – у сюжеті проєкту «Ти як?».

МЗС Данії анонсує новий пакет допомоги Україні на понад 800 мільйонів доларів

Данія виділить новий пакет військової допомоги Україні, повідомив міністр закордонних справ Ларс Лекке Расмуссен 16 травня.

«Радий оголосити про новий пакет військових пожертвувань для України в розмірі 5,6 мільярда данських крон (близько 815 мільйонів доларів – ред.) з акцентом на протиповітряну оборону та артилерію», – заявив він у соцмережі X (раніше Twitter).

Расмуссен додав, що уряд Данії також резервує більше коштів для можливих подальших інвестицій в оборонну промисловість України.

Президент Володимир Зеленський 8 травня повідомив про переговори з представниками влади Данії, зокрема, щодо посилення ППО України.

Зеленський ветував закон, який зобов’язує звітувати про «зв’язки» з людьми в окупації

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на законопроєкт №7731 та повернув його на розгляд народних депутатів зі своїми пропозиціями, йдеться у картці документа на сайті Верховної Ради.

Раніше представники восьми правозахисних організацій в Україні закликали Зеленського накласти вето на цей документ, який дозволяє розірвати з працівником підприємства критичної інфраструктури трудовий договір за зв’язок з державою-агресором.

За словами правозахисників, закон поширився не лише на працівників об’єктів критичної інфраструктури.

«Положення закону, ухваленого Верховною Радою України, створюють підстави для утисків та стигматизації людей, які, як і мільйони наших співгромадян, мають родичів і друзів серед мешканців тимчасово окупованих територій, внутрішньо переміщених осіб, людей, які виїхали за кордон у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України й зареєстровані на тимчасово окупованій території», – вказано в заяві.

25 квітня Верховна рада ухвалила закон №7731 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань».

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що його розроблено з метою «врегулювання на законодавчому рівні трудових відносин для захисту національних інтересів України в умовах збройної агресії проти України».

Росія не зможе окупувати Харків, якщо будуть дві системи Patriot – Зеленський

Для захисту Харкова від російських атак потрібні кілька додаткових систем протиповітряної оборони Patriot, повідомив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу ABC News.

«Ситуація дуже серйозна. Ми не можемо дозволити собі втратити Харків…. Все, що нам потрібно, – це дві системи Patriot. Росія не зможе окупувати Харків, якщо вони у нас будуть», – наголосив Зеленський в інтерв’ю журналістам, які супроводжували його під час візиту до одного з госпіталів Харкова.

За його словами, «за останні кілька днів через наступ російських сил на Харківщину сотні людей загинули або були поранені». Зеленський наголосив на тому, що «багато з них були військовими з цього регіону, тому для президента було важливим бути там та підтримати їх».

На запитання журналіста, чи винна Америка у тому, що зараз відбувається у Харкові, Зеленський відповів: «Це винен весь світ. Вони дали можливість Путіну окупувати (частину території України – ред.). Але тепер світ може допомогти».

Глава держави наголосив, що «допомога нам потрібна зараз».

Вранці Генштаб повідомляв, що українські військові покращили тактичне положення та відтіснили противника в районі північніше Кислівки. На Куп’янському напрямку російські сили за підтримки бронетехніки намагалися атакувати позиції ЗСУ на напрямку Крохмальне – Берестове .

Також у Генштабі інформували про плани військ РФ максимально вклинитись у глибину міської забудови Вовчанська і там закріпитися.

Генеральний штаб Збройних сил України ввечері 15 травня повідомив, що на Куп’янському напрямку українські підрозділи «в результаті інтенсивного вогневого впливу противника» здійснили перегрупування «на більш вигідні позиції». Тоді у штабі додали, що бойові дії ще тривають на напрямках Кислівка – Іванівка, Котлярівка – Піщане, Куземівка – Стельмахівка, Ковалівка – Новоєгорівка.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG