Доступність посилання

ТОП новини

«Кораблі Путіна тонуть». На Заході реагують на нові удари ЗСУ по кораблях ЧФ Росії


Архівна світлина. Наслідки удару, під час якого був знищений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» у порту Феодосії в окупованому Криму, 26 грудня 2023 року
Архівна світлина. Наслідки удару, під час якого був знищений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» у порту Феодосії в окупованому Криму, 26 грудня 2023 року

Путінські кораблі не можуть вийти з порту в Чорному морі, але тонуть і там – так міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс відреагував на ураження ЗСУ ще двох великих десантних кораблів в окупованому Криму.

«Незаконна окупація України Путіним завдає величезних збитків Чорноморському флоту Росії, який зараз функціонально неактивний. Росія плавала Чорним морем з 1783 року, але тепер змушена обмежувати свій флот портом. І навіть там тонуть кораблі Путіна!» – написав у соцмережі X міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс.

Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу ЗСУповідомило 24 березня про ураження двох російських кораблів «Ямал» та «Азов», а також пошкодження низки об'єктів російського Чорноморського флоту в Криму, включаючи центр зв'язку.

Супутниковий знімок наслідків ракетного удару по вузлу зв’язку Чорноморського флоту РФ у Севастополі
Супутниковий знімок наслідків ракетного удару по вузлу зв’язку Чорноморського флоту РФ у Севастополі


Аналітики на Заході вказують на шкоду, яку завдають удари ЗСУ по Чорноморському флоту для спроможностей Росії утримувати Крим і проводити звідти операції, а також вказують, що повідомлення про нинішні удари надійшли через лічені дні після того, як на тлі попередніх українських ударів, Путін змінив командування ВМС Росії.

Керченський міст стане «мостом в нікуди», після високоточних українських ударів, написав колишній командувач Сухопутних сил США Бен Годжес.

«Україна демонструє точні удари високої цінності, які роблять Крим непідйомним для росіян, – зазначає він. – Якщо Росія не зможе зупинити ці удари, вони зрозуміють, що більше не мають прихистку в Криму і з нього недоцільно вести діяльність. Керченський міст стає «мостом в нікуди».

Якщо інформація про пошкодження підтвердиться, це стане «спустошливим ударом» для Путіна в Криму, пише британське видання Daily Mail. Воно нагадує, що вартість кожного з цих кораблів сягає 170 мільйонів фунтів. Кораблі побудовано в польському Гданську в радянські часи, але їх було модернізовано. Видання також нагадує, що удари проведено після зміни керівництва російського Чорноморського флоту.

На цьому наголошує і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

«Україна вітає нового командувача ВМС Росії ударами по ще двох кораблях Чорноморського флоту», – написав у соцмережі X експосадовець

Удари про кораблях РФ в Криму можуть означати зміну тактики Збройних сил України, каже аналітик британського SkyNews Шон Белл.

Україна більше зосереджена на Криму, ще й тому, що «Росія наразі тисне на Донбасі і, існує думка, що Україні цьому важко опиратись і вона буде змушена повільно відійти», вважає Белл. Він зауважує, що тиск на Крим та стратегічно важливий порт Севастополь, хоч «може і не призвести до захоплення Криму, але якщо він буде під ризиком – Чорноморський флот, діамант в короні Путіна, вже відійшов на схід – це може бути частиною битви щодо перемовин, тому це може бути зміною тактики українців».

У ніч на 24 березня в Севастополі в районі Козачої бухти було чутно щонайменше шість потужних вибухів, повідомляв кореспондент Радіо Свобода.

Посадовець призначеної Росією в Криму адміністрації вказав, що понад 10 ракет було збито над портом Чорноморського флоту в Севастополі, а від уламків постраждало чотири людини і одна загинула.

Форум

XS
SM
MD
LG