Доступність посилання

ТОП новини

Чому Путін зараз щасливий, а українці прорахувалися


На вході в один із українських ресторанів. Київ. Фото 2022 року
На вході в один із українських ресторанів. Київ. Фото 2022 року
(Рубрика «Точка зору»)

На десятий рік війни Росії проти України і третій рік повномасштабного вторгнення українці все ще не позбулися магічного мислення і досі вірять у дива, «чорні лебеді» та випадковості, які можуть закінчити весь цей жах вже завтра.

Тому масовані ракетні атаки, які одну за іншою, а то й по кілька на день, російська армія здійснила по містах та проти енергетичної інфраструктури України, збентежили багатьох, хто чомусь вірив, що війна ось-ось має скінчитися сама собою.

Адже в публічному просторі довго гуляла нічим не підтверджена думка про те, що після фейкових «виборів» правитель Кремля зменшить інтенсивність війни.

Як десятиліття влади впливали на мозок Путіна (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

O sancta simplicitas!

Вірити в добро, вірите в краще – риса шляхетних людей. Але в реальному житті варто опиратися на розрахунки, плани і наявний набір засобів, інакше жорстока дійсність може знищити ідеалізовану мрію.

Час би це затямити й тим українцям, які все ще шукають чудеса й конспіративні ідеї, згідно з якими війна може закінчитися в прихильний для нас спосіб уже незабаром.

Адже аналіз переведення російської економіки на воєнні рейки і структуризація бюджетного планування в бік інвестицій у ВПК на кілька наступних років прозоро вказує – Росія готується до багаторічної виснажливої війни, нарощує потужності і збирає сили.

Путін сьогодні проживає найщасливішу пору свого життя

Коли ми бачимо ці абсолютно однозначні факти й тенденції, ілюзій залишатися не може – нам потрібно будувати оборону, а не сподіватися на «вибори» в РФ, зміну настрою тирана чи ще якісь фази місяця.

На мій погляд, Путін сьогодні проживає найщасливішу пору свого життя. Консолідувавши владу і знищивши опонентів, він нарешті зміг зняти маску і на повен голос заявити про свої кровожерні бажання.

У його хворій уяві саме тепер настав час для того, щоб змінити історію, повернути імперії колишню велич (бодай територіальну) і провчити всіх ворогів на Заході. Грати в тактичні ігри, заморожувати конфлікти, шукати дипломатичну мову Путін уже не буде, бо вважає, що настав час (а в нього часу не так уже й багато залишилося) діяти.

А діяти – це воювати, знищувати і сіяти смерть.

Не магія чи вибори, а ЗСУ

З огляду на вищевикладене, немає нічого дивного в тому, що одразу ж після «виборів» ворог завдав потужних ударів по цивільній інфраструктурі України далеко в тилу.

Байдуже, переможе Байден чи Трамп, бо Путін усе одно продовжуватиме війну

Це чіткий сигнал: наша мета – знищити вас, і ми не зупинимося. Важливо, щоб українці, які будували гіпотези про можливе замороження конфлікту на час між «виборами» в РФ і осінніми виборами в США, засвоїли цей урок: нічого не зміниться.

Так, сфальшоване переобрання Путіна не змінило його планів, адже для нього саме війна, а не вибори були самоціллю. І так само, за великим рахунком, нічого не змінять вибори в США – байдуже, переможе Байден чи Трамп, бо Путін усе одно продовжуватиме війну.

Так, від результатів виборів у США залежить розмір і швидкість підтримки з боку нашого найпотужнішого заокеанського союзника, але сухий залишок буде тим же: росіяни продовжуватимуть атакувати з метою знищення України. З американською підтримкою чи без, нам потрібно готуватися до оборони – іншого варіанту виживання держави й народу немає.

Варто забути про абсолютно шкідливу ідею виборів в Україні під час війни

І так само варто забути про абсолютно шкідливу, на мій погляд, ідею виборів в Україні під час війни. Не тому, що ми не цінуємо демократію чи не бажаємо точкових змін. А просто через те, що

вибори для нас нічого не змінять – ворог хоче знищити не владу, а весь народ і саме існування української Держави.

Тож як би не закінчилися «вибори» в РФ, вибори в США чи навіть гіпотетичні вибори в Україні – розраховувати ми можемо тільки на свою спроможність і Збройні Сили України.

Тож власне виробництво боєприпасів та високоточних засобів ураження, ефективна й справедлива мобілізація, діюча економіка, єдність суспільства і влади – ось наш рецепт закінчення війни на вигідних для нас умовах.

Жодного іншого магічного шляху немає.

Андрій Любка – письменник, волонтер

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Андрій Любка

    Український поет, прозаїк, есеїст. Автор восьми книжок, лауреат літературних премій «Дебют» та «Київські лаври». Твори перекладені на понад десять мов, окремими книжками виходили в Австрії та Польщі. Живе в Ужгороді.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG