Доступність посилання

ТОП новини

«Її жар-птиці досі летять»: у Києві відкрили ретроспективну виставку «Алла Горська. Боривітер»

В Українському домі у Києві можна побачити зразки творчості убитої в 1970 році мисткині-шістдесятниці Алли Горської

«Алла Горська. Боривітер» – це перша ретроспективна виставка мисткині-шістдесятниці, на якій представлено понад 100 творів живопису, графіки, ескізів монументальних робіт з музейних і приватних колекцій, а також архівних матеріалів, що висвітлюють творчу й громадську діяльність Горської та її найближчого кола.

Експозиція знайомить відвідувачів з ескізами найвідоміших мозаїчних панно, створених групою Горської у Києві та на Сході України, сценографічними рішеннями вистав Леся Танюка, портретами її друзів – Василя Стуса, Івана Світличного, Василя Симоненка, Івана Драча, Ліни Костенко та інших. Спеціально для виставки сучасні українські митці Олексій Сай і Микола Марусик створили відеосвітлову інсталяцію за мотивами знищеного 60 років тому вітража «Шевченко. Мати», який прикрашав Київський університет.

Алла Горська – українська художниця-шістдесятниця, дисидентка, громадська діячка та правозахисниця. Сповнена драматичних подій історія життя Алли Горської болісно перегукується із сьогоденням: за життя – заборони й демонтажі робіт, виключення зі Спілки художників, переслідування КДБ, а згодом і жорстоке вбивство. Тепер – невідомо і у якому стані зараз перебувають її роботи в окупованому Донецьку і знищені російськими окупантами мозаїчні панно художниці в Маріуполі. Зокрема, композиція «Боривітер», назву якої взяли для виставки, зазнала сильних ушкоджень внаслідок обстрілу міста російськими військами.

Наразі, через дії радянської влади в СРСР, а тепер і путінської Росії, весь творчий доробок Горської-монументалістки практично втрачений. Більшість її робіт потрапила під окупацію ще 2014 року, на підконтрольній владі України території збереглися тільки дві мозаїки.

Триватиме виставка до 28 квітня 2024 року.


Форум

XS
SM
MD
LG